KOB: Werken anno 2020

< Vorige pagina
U bent hier: Home>Actueel>KOB: Werken anno 2020

 

‘Voorbij het traditionele kantoor. Vernieuwende kantoorconcepten’ was het thema van de KOB 14 mei in ‘Hoog Vuur’. Er kwamen zo’n dertig NAVS’ers op af die een interessante lezing  voorgeschoteld kregen van Wouter Truffino, een rijzende ster in onze branche. “Geen nieuws: we leven in een snel veranderde wereld. Als je niet meegaat met innovaties in de bouw- en vastgoedbranche dan ga je kopje onder. Anderen in aanpalende vakgebieden nemen ‘ons’ dan over. Dat kun je voorkomen door kennis te nemen van nieuwe technologieën en een klantgerichtere mindset, waardoor je slimmer gaat innoveren. Ik zal daar wat voorbeelden van geven … “

Wouter Truffino is voorman en oprichter van Holland ConTech & PropTech (een innovatief ecoysteem voor de bouw- en vastgoedsector) en Global PropTech, dat op wereldwijde schaal innovatieve tech-bedrijven en corporates met elkaar verbindt om de krachten te bundelen en samenwerking te creëren voor een betere bebouwde omgeving. Onder meer hierdoor behoort hij tot de ‘Top 10 Influencers of the World in PropTech’ en is hij één van 50 Toekomstmakers van Nederland. Tijdens zijn keynote op 14 mei adviseerde hij de NAVS’ers: “Unleash the innovative power: leer van hoe andere sectoren te werk gaan en omarm nieuwe technologieën en innovaties die je helpen slimmer, duurzamer en klantgerichter te werken. Misschien een open deur, maar het is enorm belangrijk om te luisteren naar wat de eindgebruiker daadwerkelijk wil en hem of haar vervolgens te betrekken in het proces. Wanneer je niet openstaat voor dit soort ontwikkelingen, zul je binnen no time achter de feiten aanlopen en nemen bedrijven als Google, Apple, Facebook en Amazon jouw baan over.”

Uit de keuken van die laatste club, Amazon, haalde Truffino een mooi concreet voorbeeld aan van een nieuwe technologie / innovatie die van toepassing is op onze sector: Ring, een slimme deurbel waarmee je op afstand mensen een pand in kunt laten. ”Begin januari 2018 kocht Amazon Ring naar verluidt voor 1 miljard dollar. Een paar maanden later kondigden ze een samenwerking aan met Lennar; met zo’n 30.000 huizen per jaar de grootste ontwikkelaar van Amerika. Om hun woningen slim te maken werd Ring vervolgens gekoppeld aan Alexa, Amazon’s virtuele assistent. Weer een paar maanden later deed Amazon een investering in de startup Plant Prefab, waarmee ze zelf huizen gaan bouwen. En tenslotte (?) maakte het bedrijf dit jaar bekend dat ze ook huizen gaan verkopen via het platform TurnKey. Kortom: de ontwikkelingen gaan ontzettend snel. You better embrace innovation before it’s too late!”

Voorafgaand aan de KOB werden we trouwens meegenomen in het nieuwe kantoorconcept van Twijnstra Gudde: Het Platform, een concept dat door Schipper Bosch samen met TG realiseert, boven op een loods in De Nieuwe Stad. Oók interessant.

 

Delen: