Leerzaam dagje 010

< Vorige pagina
U bent hier: Home>Actueel>Leerzaam dagje 010

De Studiereis naar Rotterdam op 29 maart jongsleden had weer alles. Vanaf de aankomst ’s ochtends op het prachtige nieuwe Rotterdam Centraal tot de afsluitende borrel bij de Kaapse Brouwers en het diner bij Posse.

Het Grand Central Station in New York diende als inspiratiebron voor het nieuwe station hoorden we bij aankomst per trein. Vanwege de gigantische overkapping over de hal en de sporen – en naar goed Rotterdams gebruik – heeft het nieuwe station ook al de nodige bijnamen. Van de Haaienbek; Grote Muil en Patatzak tot Station Zinksnijder en Station Kapsalon: de tijd zal leren welke het wordt. Tijdens een wandeling over het door West 8 ingerichte stationsgebied lieten gidsen ons zien dat het Groothandelsgebouw (Maaskant), Delftse Poort (Nationale Nederlanden, Bonnema), het Bouwcentrum (Boks) er een mooie plek gekregen hebben, samen met nieuwe gebouwen als First (Cie.). Het centraal station zelf (van MVSA, Benthem Crouwel, West 8) heeft trouwens ook een Amersfoorts tintje, want gedurende het hele traject – van de Europese aanbesteding in 2004, de start bouw in 2009 tot de opening in 2014 – verzorgde Arcadis vanuit Eempolis alle engineering en technische adviezen.

Via de 390 meter lange houten voetgangersbrug langs de Hofbogen ging de wandeling vervolgens naar De Luchtsingel – een initiatief van Zus Architects – en een bak koffie Op het Dak van het Schieblock. Nog voor de lunch volgden daarna het Timmershuis (een hele bijzondere binnenstedelijke transformatie met fraai uitzicht naar ontwerp van OMA), een bliksembezoek aan Museum Rotterdam (met mooie maquettes die de ontwikkeling van de stad illustreren) en de Markthal. Met ook in dat prachtige bouwwerk natuurlijk uitgebreid aandacht voor het concept en ontwerp. Na een kleine hap bij één van de Markthal-ondernemers werd de echte lunch genuttigd op het dakterras van 21 Pinchos: de beste tapasbar van Nederland in 2016 en 2017. Een prima keuze van onze eigen ‘Rotterdammer’ Stan de Kanter.

Echt relaxen was er niet bij, want je bent leergierig op studiereis of niet. Wat volgde waren de kubuswoningen, Oude Haven, watertaxisteiger Boompjes en een bezoek aan het projectbureau Feyenoord City, waarna de boot ons naar de Wilhelminapier bracht om De Rotterdam en Katendrecht te bekijken. En omdat je de Maasstad niet kunt bezoeken zonder echt de lucht in te gaan, klommen we tenslotte naar de 31e verdieping van de Oost Toren. Martin Timmerman (OOK Architecten): “Echt gaaf, zo’n uitzicht op honderd meter hoogte. Ja toch?” Inmiddels bijna avond waren de voeten en hersens wel aan wat ontspanning toe en werd het tijd voor de al gememoreerde borrel bij de Kaapse Brouwers in de Fenix Food Factory en een geweldig diner in Posse. The rest? History. En al uitkijken naar onze volgende studiereis. Naar Marseille. Lees meer daarover elders op onze site.

Delen: