Kennisbijeenkomst over Mobility as a Service (MaaS)

< Vorige pagina
U bent hier: Home>Actueel>Kennisbijeenkomst over Mobility as a Service (MaaS)

Dinsdag 4 oktober waren wij te gast bij adviesbureau Over Morgen in Amersfoort voor een kennisbijeenkomst over Mobility as a Service (MaaS). Onder grote belangstelling van onze leden heeft Edvard Hendriksen ons bijgepraat over MaaS en de Mobiliteitstransitie in Nederland. Edvard is o.a. betrokken bij de oprichting van een MaaS Platform, maar is ook kwartiermaker Mobiliteit voor de gebiedsontwikkeling Merwede in Utrecht.

Duidelijk werd dat een mobiliteitstransitie vereist is (o.a. vanwege verplichtingen aan klimaat- en luchtkwaliteitsdoelstellingen, de verdere verstedelijking met de daarbij toenemende druk op de leefomgeving en ook de toenemende vervoersarmoede). Deelmobiliteit en hubs doen dan ook hun intrede op veel plekken. Dit gaat met vallen en opstaan, maar dat het een blijvende trend is, staat vast. Om de verschillende modaliteiten te kunnen plannen, boeken, betalen en te kunnen reizen ontstaan platforms waarin dit allemaal georganiseerd is. De zogeheten MaaS platforms. Deze platforms (apps) zorgen voor meer keuze en vrijheid, betrouwbaarheid, comfort en betaalbaarheid. In verschillende steden in Nederland wordt dit inmiddels toegepast of gaat het toegepast worden. Zo ook in Amersfoort.

Download hier de presentatie: 220410 Presentatie Vastgoedsocieteit Amersfoort

Tarik Fawzi, MaaS adviseur voor de gemeente Amersfoort, ging na het verhaal dieper in op hoe Amersfoort aankijkt tegen MaaS en dit in de stad gaat organiseren. Na al langere tijd te experimenteren met diverse soorten aan deelvervoer is door de gemeenteraad besloten om MaaS onderdeel te laten uitmaken van nieuwbouwprojecten in de stad. Door de toepassing van MaaS in deze projecten kan worden volstaan met een lagere parkeernorm. De kosten die hiermee worden bespaard worden ingezet in een mobiliteitsfonds. De ambities van de gemeente gaan verder. Een nieuwe parkeervisie is in de maak en een ambitieuze (lage) parkeernorm is hier onderdeel van. De plannen van de gemeente zorgen voor behoorlijk wat vragen bij onze leden die actief zijn in diverse vastgoedontwikkelingen in de stad.

Download hier de presentatie: NieuweAmersfoortseVastgoedSocieteit.04.10.2022 (1)

Onder het genot van een hapje en drankje, verzorgd door bistro ‘t Bloemendaeltje is dan ook nog uitvoerig nagesproken. Al met al is het een onderwerp wat leeft bij iedereen. Een vervolggesprek, al dan niet in kleiner comité, sluiten wij dan ook niet uit.

Delen: