Schipper Bosch in Jaarboek Architectuur

< Vorige pagina
U bent hier: Home>Actueel>Schipper Bosch in Jaarboek Architectuur


 

De tien witte stadswoningen van NAVS-lid Schipper Bosch aan de Valkestraat/Stovestraat hebben een vermelding gekregen in het Jaarboek Architectuur: het internationale visitekaartje voor de Nederlandse bouwkunst. Directeuren Bart en Floris Schoonderbeek zijn blij met de glansrol die hun bijzondere stadswoningen wordt toebedeeld.

De vakjury omschreef het project als volgt: ‘Op steenworp afstand van de historische binnenstad van Amersfoort, gelegen in een authentieke buurt en omgeven door monumentale panden staan tien bijzondere stadswoningen. De ruime en moderne woningen kenmerken zich door ongelijke, speelse daken en veel licht. Deze speelsheid zie je ook terug in de gevel. Door een grote variatie van de gevelopeningen in zowel afmeting als plaatsing ontstaat een gevelbeeld waarbij eentonigheid verruilt wordt voor verscheidenheid. Maar niet alleen het exterieur is bijzonder, ook het interieur is anders dan normaal. Om meer variatie en ruimtelijkheid te creëren, waaieren de woningen uit van smal naar breed en vice versa. Zo ontstaan tien woningen die elk uniek zijn in hun plattegrond. Het is bovendien het eerste project in het centrum van Amersfoort dat volledig gasloos is gebouwd; een warmtepompinstallatie vervangt de traditionele CV-ketel.’

Het project is ontwikkeld daar waar voorheen buurttuin De Valkhof was en iets langer terug het gebouw van de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek stond.

Delen: