De voorspelde regen bleef weg, de opkomst was goed met zo’n 70 M/V. Onze leden konden sjoelen, flipperen, schieten met een windbuks of een ram geven op de Kop van Jut. Food & beverage? Helemaal top, want gastheer Comma Vastgoed had dit uitbesteed bij hun buurman, het Berghotel. Het was prima toeven, daar in het groen aan de Utrechtseweg, 5 september j.l. Eveneens belangrijk: onze website is vernieuwd! De eerste keer opnieuw inloggen is even een dingetje, maar goed te doen voor wie de inloginstructies elders op deze pagina’s volgt.
Gastheer Boy Grizell (Comma Vastgoed) loste het startschot van de Zomerborrel. “Jullie kunnen schieten op je ‘eigen’ foto’s. Aan het eind van de avond zullen we zien wie de meeste gaten in zijn (of haar?) hoofd heeft.” Naast het hanteren van de luchtbuks konden de NAVS’ers ook …
… sjoelen, zoals hier v.l.n.r. Guus Henkus, Jeroen Osendarp en Cees Dijkshoorn …
… beuken op de Kop van Jut, wat Jeroen Heij (Haver Droeze) uitstekend af ging …
… flipperen. Aan de bal is Jeroen Osendarp, met Jeroen van Toor (links) en Rob Nefkens als aandachtige toeschouwers.
Het Berghotel verzorgde als gezegd de catering, dus over de kwaliteit was er geen zorg. En anders is er altijd nog ons horeca-gespecialiseerd lid Walrick Halewijn om een oogje in het zeil te houden. Tip: er waren heerlijke biertjes op fles van een nieuwe kleine maar fijne Amersfoortse brouwerij, ’t Mirakel https://brouwerij-mirakel.nl/ . Hun tripel De Vondst is er één om in te lijsten.
De muziek werd verzorgd door Trio Moon About. Er was hen op het hart gedrukt niet té hard tekeer te gaan in verband met de buren in het appartementencomplex naast Comma. Allemaal seniore mensen van stand.
En dan was er natuurlijk tijd voor dat waar onze leden altijd vooral naar onze Zomerborrels komen: netwerken en bijpraten.
“Nou, in ons geval is het vooral bijpraten”, zegt Kees de Jager (rechts), de man die als eerste de luchtbuks hanteert vanavond. “Wij hoeven niet meer zo nodig te netwerken. Voor ons ‘bejaarden’ zit dat er een beetje op.” Waarbij ‘wij’ zijn Joop de Ridder (Golf-, Sport- en Groenvoorziening; links) en René van der Borch tot Verwolde (Profin financieel en assurantieadvies). De heren kennen elkaar uit de tijd dat Willem nog Directeur Stedelijke Ontwikkeling en Beheer bij de Gemeente Amersfoort was. Toen hij directeur werd bij Heijmans bleven de banden en speelden de drie elkaar nog wel eens een balletje toe. Bij de NAVS voelen ze zich al tijdens de oprichting in 2010 thuis. Willem: “De sociëteit van nu vergelijken met toen? Je ziet nu meer andere bloedgroepen, zoals makelaars. En vroeger ging het denk ik meer om de inhoud, nu vooral om de relaties.” Inhoud: de kennis- en themabijeenkomsten van de NAVS bezoekt Willem dus altijd trouw? “Als het maar even kan: zeker.” Joop: “De excursie naar Tilburg laatst was prima. Leon Ansems had een goed verhaal.”
Nieuwe leden waren er natuurlijk ook tijdens de Zomerborrel. Lia de Bruyn en Mark Reurts bijvoorbeeld.
Lia was architect, opererend vanuit Doorn. Tijdens de crisis vond ze het een kleine tien jaar terug tijd voor een koerswijziging. En dus doet Lia nu, naast Conceptontwikkeling en Interieurarchitectuur https://www.liadebruyn.nl/ op eigen risico aan vastgoedbelegging en projectontwikkeling. “Want mijn passie ligt in deze branche.” Lid worden van de NAVS om haar netwerk te vergroten is dus een logische stap. “Ik verwacht hier leuke mensen te ontmoeten en ideeën op te doen. Verras me maar!”
Mark Reurts is ook een nieuwe eend in de NAVS-bijt. Per 1 september nam hij de sleutel van verhuurmakelaar Domica over van Rianne van Esveld https://domica.nl/ . Ook het NAVS-lidmaatschap neemt hij over van Rianne, die het na twaalf jaar Domica tijd vond voor wat anders, vergelijkbaar met Lia hierboven. Hoewel Mark (48) Amersfoorste roots heeft ( “Ik heb hier in diverse kroegen heel wat biertjes getapt als bijklussend economiestudent”) was de NAVS hem vreemd. Waar de afkorting voor staat? “Ik schaam me diep, maar: nee… Staat die S voor Sociëteit? Zozo.” De sfeer bevalt de voormalig optiehandelaar goed. Hij heeft zin in zijn nieuwe uitdaging bij Domica: cliënten met enkele tientallen appartementen in hun portefeuille ondersteunen, maar ook de student die met spoed iets zoekt voor maximaal 700 euro bedienen. Zich op de bedrijfsscooter onder Amersfoorters begeven? Leuk! “En vergeet niet de naam van mijn rechterhand Sharita Ramjanam te noemen. Zij loopt hier ook vanavond. Daar, bij de flipperkast.”
Als de kruitdampen bij het schieten zijn opgetrokken blijkt de foto van Hugo Drost (Govaert, links) de meeste gaatjes te hebben. Uit handen van Maarten Stalenhoef (Comma) ontvangt hij daarom een fraaie NAVS-speld, als beloning. Hij neemt het niet persoonlijk op dat ‘men’ zijn kop er blijkbaar één vond om op te schieten. “Nee hoor. Ik denk dat ‘men’ mijn hoofd gewoon het meest aantrekkelijk vond. Het was in ieder geval één van de jongste.” Wat de vraag wat-zou-jij-graag-zien-veranderen-binnen-de-NAVS? tot een inkoppertje maakt: “Een beetje verjonging zou geen kwaad kunnen. En wat meer vrouwen, misschien?”
En toen was het tijd voor het grote sportieve sluitstuk van de Zomerborrel: touwtrekken. De alfa-mannen werd gevraagd van hun rots te komen. Über-alfa’s Dion Bartels en Cees Dijkshoorn stelden twee teams samen, volgens het ouderwetse ‘poten-principe’. De fraai blauw geschoeide poot van Dion won, waarna er geen touw aan vast te knopen was volgens welk principe de selectie der partijen plaatsvond. Ging het op kracht? Gewicht? IQ; status op de rots?
Wie er won? Het was volstrekt onbelangrijk deze zomeravond, in de Tuin van Comma.
VILLA AMERSBERG DRUK BEZOCHT
Was de Zomerborrel in de tuin van voormalige Villa Amersberg, het interieur kon zondag 15 september tijdens de Open Monumentendag ook bekeken worden. Er kwam een M/V of driehonderd op af is de schatting: een respectabel aantal! Op de plek van Villa Amersberg stond tot 1918 een Zwitsers chalet, waar de gasten van het Berghotel van de schone lucht en het mooie uitzicht konden genieten. De tuinaanleg was, om deze plek van plezier nog meer cachet te geven, zelfs door de beroemde tuinarchitect L.A. Springer (1855-1940) ontworpen. Ook het tuinhuisje dateert nog uit die tijd.
De monumentale villa is in 1918 gebouwd en men zegt dat deze villa toen op een heuvel was gelegen. De villa kenmerkt zich door een traditionele bouwstijl. De entree is bereikbaar via een bakstenen trap en een portaal, waarvan het dak door een natuurstenen pilaar wordt gedragen. Hierop zijn geometrische patronen aangebracht. Maar vooral het interieur is heel bijzonder. De belangrijke vertrekken, zoals de eet- en rookkamer, zijn op de eerste verdieping gesitueerd. De met oosterse motieven gestileerde tegels decoreren de met een houten leuning uitgeruste trap. Het glas-in-lood in de stijl van de Art Deco is ontworpen door het Haarlemse glasatelier van W. Bogtman. De kamers op de verdieping zijn rijk versierd met materialen als stuc, tegels, glas, behang en verschillende houtsoorten. Deze hebben deels een neo-renaissance en deels een expressieve stijl, waarbij ook van oosterse invloeden sprake is.
In 1924 werd de tuinaanleg van Springer door tuinarchitect D.F. Tersteeg ingrijpend gewijzigd. Tersteeg nam enkel de kruisende hoofdassen over. Het snijpunt van deze met muurtjes omgeven verdiepte tuin werd geaccentueerd door een vierkante vijver met fontein. Het water wordt aangevoerd via een open, met tegels omgeven, verbinding die door een uit een rots spuitende waterstraat wordt gevoed. Sinds die tijd is de geometrische tuin verdiept aangelegd met een waterbassin in het midden.
Meer Amersberg-achtergrond? Surf naar de site van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed https://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/monumenten/517686 .